Rezign: de duurzame meubelcollectie gemaakt van textielafval

Rezign planq-gymfloortable Trends en ontwikkelingen / trends and changes - Lifestyle en design trends

Van stoelen van oude spijkerbroeken tot tafels van gymzaalvloeren. De meubelcollectie ‘Rezign’ is ontwikkelt door de twee broers: Dennis Teeuw en Anton Teeuw. Samen hebben zij design studio Planq opgericht.

Over Planq

PLANQ is een duurzame innovatie en designstudio die interieurs maakt uit afvalstromen. De broers willen van hoge kwaliteit producten creëren met een tijdloos design.

De meubelcollectie Rezign

Rezign is een meubelcollectie ontwikkelt door designstudio Planq. De meubelcollectie is een serie van producten die een milieubewust verhaal vertellen. Dit kunnen stoelen van oude spijkerbroeken zijn tot tafels van gymzaalvloeren. Ook is de meubelcollectie meteen onderdeel van de oplossing zelf.

rezign planq Trends en ontwikkelingen / trends and changes - Lifestyle en design trends

Textielafval als nieuw product

De 5.6 miljoen kilo aan textiel afval die wij jaarlijks alleen al in Europa verspillen wil Planq terug dringen en zo van een bedrijfs- afvalprobleem een bedrijfs- oplossing maken. Een voorbeeld: met 1 stoel gemaakt van gerecyclde denim kan 16.275 liter aan schoon drinkwater worden bespaard.

Het meubilair is gemaakt uit textiel leftovers en natuurlijke materialen. Zo wordt tijdloos design gecombineerd met oplossingen voor de wereld van morgen. Of het nou oude jeans, juten koffie zakken of stewardessen uniformen zijn… Textiel afval wordt door de broers ingezet in innovatief design meubilair.

Hoe het meubilair wordt gemaakt

De textiel-leftovers (zoals spijkerbroeken) en de natuurlijke vezels (zoals hennep) worden gebruikt om meubilair te maken. Samen worden deze gecombineerd met een biobased plastic, wat het product aan het einde van de levensduur weer vervormbaar en opnieuw te gebruiken maakt. Zo wordt dit een blijvende grondstof.

De vezels van textiel zijn erg sterk, maar om het te kunnen verwerken in meubels moet het juist eerst stuk gemaakt worden. De losse vezels die overblijven worden vervolgens gemengd met biologisch afbreekbaar bindmiddel. Dat zorgt ervoor dat er meubels van gemaakt kunnen worden. De losse delen worden als composiet gemaakt. Daarna worden alle onderdelen aan elkaar bevestigd. Het leuke is dat je de kleur van de kleding terug ziet in de meubels.

rezign Planq Trends en ontwikkelingen / trends and changes - Lifestyle en design trends

P

Waar staat Planq nu

Planq is anno nu -maart 2020- uitgegroeid tot een onderneming waar grote bedrijven graag mee samenwerken. KLM liet stewardessen uniformen verwerken en ook Tommy Hilfiger, ABN Amro, het OLVG Ziekenhuis en overheidsinstanties behoren tot de klantenkring.

Niets meer missen van Trends and Changes?
Like onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina en blijf up to date.

Vorige
Vorige

De tweedehands-modebranche groeit in rap tempo

Volgende
Volgende

Biofilisch wonen, dat zou iedereen moeten doen