Kunnen we beter biofilisch design ontwikkelen?

kamil-tatol-unsplash.jpg Kunnen we beter biofilisch design ontwikkelen? Trends and Changes - Lifestyle & design trends

Snelle verstedelijking vermindert de toegang tot groen. Tegelijkertijd groeit ons gevoel van noodzaak om naast het plantenleven te leven. De klimaatcrisis heeft levend groen naar de top van onze maatschappelijke takenlijst geduwd. De voordelen hiervan zijn talrijk. Zowel voor de gezondheid van de planeet, als voor onszelf. Het gevolg is duidelijk dat we drastische veranderingen moeten doorvoeren. En dat is waar biofilisch design om de hoek komt kijken: hoe kunnen we de natuur grondiger integreren in gebouwde omgevingen?

De term biofilisch design bestaat al sinds het midden van de jaren zeventig. Sinds de uitdrukking werd bedacht is er een lawine van studies gepubliceerd. Hierin worden de positieve kanten van samenleven met de natuur geschetst. We zijn hier tenslotte erg aan verbonden. Maar kunnen we vandaag teruggaan naar die basis, met een wereld die afhankelijk is geworden van industrie en technologie?

Beelden van de natuur

Heel vaak, als we het over de natuur hebben, hebben we het over beelden van de natuur. Ook hebben we het over hoe we beelden van de natuur willen positioneren in een kunstmatige ruimte, zoals een interieur. We willen de natuur binnenhalen en toch brengen we alleen de visuele aantrekkingskracht binnen. Een voorbeeld: je ziet een mooie bloem, hij ruikt lekker, maar dan heb je een behang van een bloem en ruik je niets. We stellen onszelf zelden de vraag wat ons beeld van de natuur is en hoe dat in de 21e eeuw zou kunnen veranderen.

Planten moeten worden geïntegreerd

Een ander belangrijk onderscheid over biofilisch design is dat planten moeten worden geïntegreerd in ruimtes en niet alleen toegevoegd aan ruimtes.
Terwijl het ene bedrijf mogelijk planten kan installeren in hun hele kantoor, voor ze zorgen hebben over budget en gebouwlogistiek. Moet er voor andere bedrijven selectiever worden nagedacht. Soms is het beter om een ​​paar oases te creëren of plaatsen te creëren waar mensen naartoe kunnen gaan. Ze kunnen hier ontsnappen aan hun dagelijkse routine. En misschien helpt dit ook om mensen weg te halen van hun bureau. Natuurlijk is het leuk om een ​​plant te zien staan ​​in de hoek van je kantoorruimte, maar als je echt weg kunt gaan en de plek kunt bezoeken, dit nieuwe gevoel kunt krijgen en daarna weer naar je bureau kunt gaan… Is veel interessanter toch?

De complete balans tussen bio, technologie en nog lang en gelukkig leven

Biofilisch design is niet onmogelijk, aangezien ruimtelijk ontwerp en architectuur zich in deze richting ontwikkelen. En moderne, technologische faciliteiten de deur openen naar meer innovatie. Dit om landschappen voor te stellen waarin het interieur en exterieur samensmelten. Er begint echt een beweging van de natuur te komen, die steeds meer deel gaat uitmaken van de architectuur. Misschien is het fictie: de complete balans tussen biologie en technologie en nog lang en gelukkig leven... Maar het is in ieder geval een ambitie waar we stappen in kunnen zetten in de richting van vandaag. Architecten en ontwerpers doen dit al op verschillende manieren, door met levend materiaal te werken om omgevingen te bouwen en dingen te laten groeien. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Het verwelkomen van het buitenleven binnenshuis wordt erg toegejuicht.

Wat is jouw mening over het toepassen van biofilisch design? Deel je reactie met ons.

Op de hoogte blijven? Volg Trends and Changes via onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina.

Vorige
Vorige

Japan leidt de multi-gen living, kunnen wij hier een voorbeeld aan nemen?

Volgende
Volgende

8 sanitaire en hygiënische designproducten voor welnessruimtes