Japan leidt de multi-gen living, kunnen wij hier een voorbeeld aan nemen?

multi-gen living - trends and changes - lifestyle & design trends

Het eigenwoningbezit wordt in veel delen van de wereld steeds onbereikbaarder en de vergrijzing van de wereldbevolking loopt risisco op sociaal isolement. Hierdoor wordt ‘multi-gen living’ steeds meer trendy. Het wonen met meerdere generaties is al populair in Japan. Het land heeft de oudste bevolking ter wereld (meer dan een kwart van de inwoners is 65 jaar of ouder).

Na een voorsprong te hebben genomen, kan Japan inspiratie bieden voor mensen in landen die minder bekend zijn met het concept. Nendo's Stairway House is bijvoorbeeld een tweegezinswoning. Deze ligt in een van de rustigere woonwijken van Tokio. Het project benadrukt hoe slechts één interieurelement -een trap- een gedeelde woonsituatie kan scheiden en verbinden. En tegelijkertijd het beste kan halen uit een bebouwde situatie. Door het architecturale volume op het noorden te plaatsen, konden de ontwerpers profiteren van het beschikbare daglicht en de ventilatie. Door de glazen gevel op het zuiden kan groen in delen van het interieur bloeien.

Aangezien trappen niet de gemakkelijkste interieurelementen zijn voor oudere bewoners, bevinden de kamers van het oudere koppel zich op de begane grond. Het jongere koppel en hun kind wonen op de twee verdiepingen erboven. De centrale trap verenigt de ruimtes en hun bewoners. Ook bevat deze verschillende functionele elementen, waaronder badkamers. De verbinding gaat verder dan het interieur, de omgeving en de stad. De lijn van de trap verbindt met de weg die zich naar het zuiden op het maaiveld uitstrekt en loopt tot het dakraam van het gebouw om te dienen als portaal naar de wereld daarbuiten.

Waarschijnlijk zal de ‘multi-gen living’ trend ook in andere landen van de grond komen.

Op de hoogte blijven? Volg Trends and Changes via onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina.

Vorige
Vorige

Zijn meubels gemaakt uit geologische vondsten een trend?

Volgende
Volgende

Kunnen we beter biofilisch design ontwikkelen?