Zijn meubels gemaakt uit geologische vondsten een trend?

Kajsa-Melchior-fictive-erosion_dezeen trends and changes lifestyle & design trends

Nee, het zijn geen echte geologische vondsten. Wel zijn het organische silhouetten, in de vorm van geologische formaties. De collectie meubels en verlichting is gemaakt met behulp van druk, water en lucht. Door de Zweedse ontwerpster Kajsa Melchior.

Het project, genaamd Fictive Erosion, werd tentoongesteld als onderdeel van de Stockholm Furniture & Light Fair. Deze stelt een toekomst voor waarin machinegestuurde productie verboden is, omwille van het milieu. In plaats van te vertrouwen op geautomatiseerde processen, wordt elke tafel, kruk en lamp individueel vervaardigd door middel van zandgieten.

De ontwerpster gebruikt zand om een ​​mal te vormen. Daarnaast snijdt ze het stuk uit door het aan verschillende krachten bloot te stellen. Ze gebruikt lucht- en waterpistolen en de druk van haar eigen vingers om het zand te manipuleren. Totdat ze een vorm krijgt die leuk is. Daarna wordt het gips erin gegoten en wordt het weer opgegraven zodra het droog is. Ze kan dan pas zien wat de vorm is. De monolithische lichten zijn in twee helften gegoten. Voor de tafels en krukken is elke poot individueel gemaakt.

Zandgieten wordt traditioneel gebruikt om metalen voorwerpen te maken, maar in dit geval drukt de unieke textuur zichzelf op het gips om een ​​materiaal te creëren dat bijna op steen lijkt.

Elk meubelstuk en verlichting in de collectie is uniek. Het zand is goedkoop en continu herbruikbaar om verschillende effecten te creëren. Bij een plastic mal daarentegen zou het anders zijn. Dit geeft de ontwerpster voldoende ruimte om te experimenteren, zonder overmatig afval te creëren.

Op de hoogte blijven? Volg Trends and Changes via onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina.

Vorige
Vorige

Waarom is rotan vlechtwerk een interieur en fashiontrend?

Volgende
Volgende

Japan leidt de multi-gen living, kunnen wij hier een voorbeeld aan nemen?